Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Τεχνικές προδιαγραφές για τις περιλήψεις

Καλούνται:

  • οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές
  • οι υποψήφιοι διδάκτορες και οι διδάκτορες

του Τομέα Παιδαγωγικής που εκπονούν ή έχουν ολοκληρώσει τη μεταπτυχιακή ή διδακτορική εργασία τους από το 2007 και μετά (συμπεριλαμβανομένου και του 2007) να υποβάλλουν έως την 15η Ιουνίου 2009 στη διεύθυνση της γραμματείας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τομέα Παιδαγωγικής την περίληψη της μεταπτυχιακής ή διδακτορικής εργασίας που εκπονούν ή που έχουν ήδη εκπονήσει.

Οι περιλήψεις πρέπει να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω τεχνικές οδηγίες
Οι περιλήψεις έχουν μέγεθος 800-1000 λέξεις και περιλαμβάνουν το θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας (βασική βιβλιογραφία με 5-10 τίτλους) καθώς και τη μεθοδολογία της εργασίας. Εάν είναι προχωρημένη ή περατωμένη και έχει και συμπεράσματα ο συγγραφέας συμπεριλαμβάνει και αυτά.
Στο σώμα του ηλεκτρονικού μηνύματος ο συγγραφέας αναγράφει τον επόπτη ή την τριμελή του (εάν πρόκειται για διατριβή) καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Οι περιλήψεις γράφονται σε ακαδημαϊκό ύφος και σε όσο το δυνατόν πιο σωστά ελληνικά. Είναι δακτυλογραφημένες με μονό διάστημα (ισχύει και για τις βιβλιογραφικές αναφορές), με περιθώρια 2,54εκ. επάνω και κάτω και 3,17εκ αριστερά και δεξιά, σε χαρτί δακτυλογράφησης Α4 και σε γραμματοσειρά Times New Roman 14. Oι υποσημειώσεις είναι σε μέγεθος 12.

Στην αρχή της ανακοίνωσης αναγράφονται ο τίτλος της (περιεκτικός και το δυνατόν οικονομικότερος) με bold, το όνομα του συγγραφέα (αφήνοντας μία γραμμή από το κείμενο) με italics, η ιδιότητά του και η ηλεκτρονική του διεύθυνση.
___________________________________
Παράδειγμα
Τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης στο ελληνικό σχολείο


Μαρία Παπαδοπούλου
μεταπτυχιακή φοιτήτρια ή Υποψήφια Δρ.
marpap@edlit.auth.gr
_________________________________________

Εάν υπάρχουν υπότιτλοι, πρέπει να δηλώνονται ή να αριθμούνται με σαφήνεια και ενιαίο τρόπο. Ο υπότιτλος απέχει δύο γραμμές από το κείμενο που προηγείται και μία γραμμή από το κείμενο που ακολουθεί.

«Διπλά εισαγωγικά» χρησιμοποιούνται για αναφορές από άλλα κείμενα, ‘απλά εισαγωγικά’ για τεχνικούς όρους ή για αναφορά μέσα σε αναφορά. Για έμφαση μπορεί να γίνει περιορισμένη χρήση πλαγίων γραμμάτων (Italics). Παρακαλούμε να μην γίνει χρήση υπογράμμισης ή παχέων γραμμάτων (bold). Οι παράγραφοι παρακαλούμε να δηλώνονται με ένα Tab δεξιά και όχι με κενό.
Οι Βιβλιογραφικές Αναφορές γίνονται μέσα στο κείμενο. Αναφέρεται το όνομα του συγγραφέα ή των συγγραφέων, το έτος δημοσίευσης του έργου και οι αριθμοί των σελίδων εφ’ όσον χρειάζεται, εντός παρενθέσεως όπως στα παραδείγματα:

... όπως γράφει ο Morris (1971: 287-294), ...
... όπως γράφουν οι ειδικοί (Morris 1971), ...

΄Ολα τα έργα που αναφέρονται στο κείμενο πρέπει να συμπεριληφθούν στις Βιβλιογραφικές Αναφορές στο τέλος της εργασίας (αφήνοντας δύο γραμμές από το τέλος του κειμένου). Εκεί αναγράφονται σε αλφαβητική σειρά κατά το όνομα του συγγραφέα, ακολουθώντας τον εξής τύπο:

βιβλία
Macksey, Richard και Eugenio Donato (επιμ.) (1972). The structuralist controversy. Baltimore: The Johns Hopkins University Press.
Prieto, Luis J. (1986). Μηνύματα και σήματα/Μτφρ. Δημήτρης Μοσχόπουλος. Αθήνα: Νεφέλη.

κεφάλαιο σε βιβλίο
Todorov, Tzvetan (1972). Language and literature. Στο Richard Macksey και Eugenio Donato (επιμ.), The structuralist controversy, σσ. 125-33. Baltimore: The Johns Hopkins University Press.

άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό
Denzin, Norman (1987). On semiotics and symbolic interactionism. Symbolic Interaction 10(1), 1-19.

άρθρο σε εφημερίδα
Διαμαντόπουλος, Θανάσης (2007, 28 Δεκεμβρίου). Εσωτερικ(ευμέν)η δικτατορία. Η Καθημερινή 13.

άρθρο σε διαδικτυακό περιοδικό
Jarvenpaa Stephen (1999). Consumer trust in an internet store: A cross-cultural validation. Journal of Computer-Mediated Communication 5 (2), 129-52. Στο http://www.ascuc.%20org/jcmc/vol5/issue2/jarvenpaaa.html (πρόσβαση 7/1/ 2005).

διαδικτυακά διαθέσιμο βιβλίο
Goldman, Erwin (1914). The social significance of the modern drama. Boston: Badger Books.
Στο http://sunsite.berkeley.edu/Goldman/Writings/Drama/index/html
(πρόσβαση 9/2/2004 από την ψηφιακή βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Berkeley).

ιστοσελίδες
EC-European Commission (2006). Eurobarometer 64: Public οpinion in the European Union. Στο http://www.europa.eu.int/comm/public_opinion/archives/en.pdf
(πρόσβαση 17/4/2006).

Όλες οι περιλήψεις του Συνεδρίου θα γίνουν αποδεκτές για ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου και για ανακοίνωση, εφόσον:
(α) αποκαλύπτουν με σαφήνεια τη θεωρία, την οποία υιοθετούν, είτε μέσω μιας θεωρητικής εισαγωγής, είτε χωρίς εισαγωγή, αλλά με μια σύντομη άμεση ή έμμεση αναφορά στο θεωρητικό πλαίσιο και, στη συνέχεια, με τη χρήση μιας συνεπούς ορολογίας, που να απορρέει από αυτό το πλαίσιο,
(β) ακολουθούν την επιστημονική δεοντολογία.

Οδηγίες για τους Προέδρους συνεδριών

Οι πρόεδροι των συνεδριών (μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Τομέα Παιδαγωγικής) παρακαλούνται πριν από κάθε εισήγηση να ανακοινώσουν το όνομα του ομιλητή, καθώς και τον τίτλο της εισήγησης.

Υπάρχουν δύο βασικοί ρόλοι όταν προεδρεύετε σε μία συνεδρίαση,

1. να υποστηρίζετε το συνάδελφό σας κατά την παρουσίαση του,
2. να υπολογίζετε το χρόνο τόσο του ομιλητή όσο και της συζήτησης.
Bεβαιωθείτε ότι η διάταξη του χώρου συνεδρίασης είναι εντάξει και ότι υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός. Ενημερώστε κάποιο μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής για τυχόν ελλείψεις. Να είστε έτοιμοι να συστήσετε τον ομιλητή και να εξηγήσετε τους χρονικούς περιορισμούς.

Κάθε εισήγηση διαρκεί 20 λεπτά. Στο τέλος της συνεδρίας γίνεται συζήτηση για όλες της εισηγήσεις της ενότητας.

Οι πρόεδροι παρακαλούνται να φροντίσουν ώστε οι εισηγητές να μην ξεπεράσουν τον ορισμένο χρόνο της εισήγησής τους, επειδή κάθε καθυστέρηση εκ των πραγμάτων μειώνει τον χρόνο της συζήτησης. Με ευγενικό τρόπο, πέντε λεπτά πριν το τέλος του χρόνου, ο πρόεδρος της συνεδρίας επισημαίνει στον ομιλητή ότι έχει πέντε λεπτά ακόμη.

Ζητάμε από όσους κάνουν ερωτήσεις ή τοποθετήσεις να συστηθούν στο ακροατήριο λέγοντας το όνομα και την ιδιότητά τους και φροντίζουμε να μη μονοπωλήσει τη συζήτηση κανείς. Όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση, ευχαριστήστε τον ομιλητή και χειροκροτήστε.

Για απρόβλεπτες αλλαγές στο πρόγραμμα παρακαλούνται οι πρόεδροι να ρωτήσουν στη Γραμματεία πριν τη συνεδρία τους.

η παρουσίαση στο Συνέδριο

Οι οδηγίες αυτές έχουν στόχο να σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε την παρουσίασή σας για το συνέδριο έτσι, ώστε αυτή η συμμετοχή να αποτελέσει μια όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέρουσα, παραγωγική και ευχάριστη εμπειρία.

Μια καλή παρουσίαση δε θα βοηθήσει μόνο στο να αποκτήσει το ακροατήριό σας πρόσβαση στα ερευνητικά σας ενδιαφέροντα, αλλά θα τους δώσει επίσης τη δυνατότητα να σας παρέχουν μια δημιουργική κριτική ανατροφοδότηση και υποστηρικτικές παρατηρήσεις που θα αποτελέσουν σημαντικό όφελος στην εξέλιξη της εργασίας σας.

Το να κάνει κανείς μια παρουσίαση είναι μια αρκετά απαιτητική διαδικασία και απαιτεί προσεκτική προετοιμασία και αρκετή εξάσκηση, αλλά η ανταμοιβή τόσο για εσάς όσο και για το ακροατήριο είναι κάτι που αξίζει τον κόπο.

Για το συνέδριο του Τομέα θα έχετε 20 λεπτά για την ανακοίνωσή σας. Προτείνουμε να έχετε κάνει πρόβα τουλάχιστον μία φορά πριν την τελική παρουσίαση. Έχουν κατανεμηθεί 20 λεπτά για κάθε παρουσίαση, αλλά ο περισσότερος απ’ αυτόν το χρόνο ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί από τον επόμενο ομιλητή για τη διαδικασία έναρξης του Η/Υ.

Γράψτε τους βασικούς στόχους για την παρουσίαση και τα συμπεράσματα σε μία ή δύο προτάσεις. Αυτά θα είναι κυριότερα σημεία που επιθυμείτε να μεταδώσετε στο ακροατήριο. Αν είστε σαφείς ως προς αυτά τα σημεία, τότε το ακροατήριο θα πρέπει να τα έχει κατανοήσει ως το τέλος της παρουσίασης. Σκοπός σας είναι να επικοινωνήσετε ξεκάθαρα και αποτελεσματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε έχετε κατά νουν ότι είναι προτιμότερό να παρουσιάσετε λίγες και σαφείς πληροφορίες παρά πλήθος πληροφοριών που δεν μπορούν να αναπτυχθούν και να αναλυθούν στο διάστημα που διαθέτετε.


Προετοιμασία της εργασίας
Κάντε σχέδιο
Σκεφτείτε προσεκτικά τη δομή της εργασίας σας, ώστε να είναι σαφείς οι στόχοι, η μεθοδολογία και τα συμπεράσματα. Μια δοκιμασμένη και ασφαλής/καλή σχηματοποίηση είναι η εξής:

Εισαγωγή
Θα πρέπει να περιγράψετε τους στόχους της εργασίας που πρόκειται να παρουσιάσετε στη συνεδρίαση και να τους συσχετίσετε με θέσεις-κλειδιά άλλων εργασιών στο πεδίο. Μείνετε στα ουσιώδη. Συμπεριλάβετε μόνο βασικά θεωρητικά σημεία και εμπειρικές θέσεις στο πεδίο που σχετίζονται άμεσα με την παρουσίασή σας. Έπειτα, αναφέρετε τα ειδικότερα σημεία, την κεντρική θεματική και/ή τις υποθέσεις που θα συμπεριλάβετε στην παρουσίαση

Μεθοδολογία
Περιγράψτε σύντομα τη στρατηγική της έρευνας, το σχεδιασμό της, τη συλλογή δεδομένων και την ανάλυσή τους. Αν επιθυμείτε να συζητήσετε κάποιό ορισμένο σημείο της μεθοδολογίας που ακολουθήσατε στην έρευνά σας, οφείλετε να το αναφέρετε στην εισαγωγή.

Αποτελέσματα
Παρουσιάστε μόνο τα κυριότερα ευρήματα.

Συμπεράσματα
Εδώ περιοριστείτε σε ορισμένες δηλώσεις που εστιάζουν στα κυριότερα ευρήματα και τη συμβολή της μελέτης σας.

Slides, Overhead Projections, Powerpoint
Καλό θα ήταν να η παρουσίασή σας να συνοδεύεται από προβολή διαφανειών (πιθανόν θα χρειαστείτε τουλάχιστον τρεις διαφάνειες και όχι 50!!!) ή Powerpoint. Τα παραπάνω μπορούν να περιλαμβάνουν:
• τους στόχους της παρουσίασης
• τη δομή της παρουσίασης
• τα κυριότερα συμπεράσματα της παρουσίασης

Ορισμένες συμβουλές για το οπτικό υλικό
• Χρησιμοποιείτε έντονα γραφή (bold), με επάνω και κάτω πλαίσιο για το κείμενο.
• Χρησιμοποιείτε τα bullet points αντί για μεγάλες προτάσεις.
• Στοχεύετε σε μέγιστο αντίκτυπο με λίγες λέξεις. Ορισμένοι συστήνουν όχι περισσότερες από 42 λέξεις ανά διαφάνεια.
• Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ένα ή δύο γραφήματα, διαγράμματα, εικόνες κ.λπ., όπου αυτό είναι δυνατόν.
• Ελέγξτε την ορθογραφία σας! Τα ορθογραφικά και γραμματικά λάθη μπορεί να αποσπάσουν το ακροατήριο από το μήνυμα της παρουσίασης.
• Δώστε σε κάθε διαφάνεια έναν τίτλο.
• Αν το θεωρείτε σκόπιμο, φέρτε μαζί σας φυλλάδια με πιο λεπτομερές-αναλυτικό υλικό, το οποίο δε θα μπορέσετε να συμπεριλάβετε στην παρουσίαση.
• Χρησιμοποιήστε το Powerpoint μόνο αν έχετε καλή γνώση του προγράμματος αυτού. Θα πρέπει επίσης να έχετε κάνει εξάσκηση και να διασφαλίσετε ότι έχετε μαζί σας κατάλληλο και συμβατό εξοπλισμό.

Πρόβα
Κάντε πρόβα τουλάχιστον μία φορά, ώστε να ελέγξετε το χρόνο που χρειάζεστε και να εξοικειωθείτε με τη σειρά της παρουσίασης. Αυτό θα σας βοηθήσει επίσης να διασφαλίσετε την εξέλιξη της λογικής (της παρουσίασης).
• Όταν εξοικειωθείτε με την παρουσίαση θα πρέπει να επιδιώξετε να κάνετε την παρουσίαση χωρίς να διαβάζετε επακριβώς τις σημειώσεις σας ή τις διαφάνειες. Η οπτική επαφή με το ακροατήριο είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να διατηρηθεί η προσοχή και αμείωτο το ενδιαφέρον. Η διαφοροποίηση στο ρυθμό και την επιτόνηση επίσης βοηθάει.
• Μελετήστε προσεκτικά το χρόνο σας, σε ποιο σημείο πρέπει να είστε στα πέντε και στα δέκα λεπτά της παρουσίασης, ώστε να ολοκληρώσετε στα είκοσι λεπτά, που είναι ο χρόνος σας.
• Περιοριστείτε στο πλάνο σας και στο χρονικό περιθώριο που διαθέτετε.

Προετοιμασία του χώρου
Καλό θα ήταν να έχετε πρόσβαση στο χώρο πριν το συνέδριο, ώστε να εξοικειωθείτε με το περιβάλλον, να ελέγξετε αν ο εξοπλισμός σας λειτουργεί σωστά και να βεβαιωθείτε ότι τα χαρτιά και οι διαφάνειές σας βρίσκονται στη σωστή σειρά. Οργανώστε τα χαρτιά σας έτσι, ώστε να σας ικανοποιούν.

Μερικές συμβουλές
• Εξασκηθείτε στο να ανοιγοκλείνετε το projector/διαφανοσκόπιο (για διαφάνειες) ή τον υπολογιστή (για Powerpoint).
• Ελέγξτε το φωτισμό του χώρου, ώστε να είναι κατάλληλος για το projector/διαφανοσκόπιο ή τον υπολογιστή, κάντε προσαρμογές/αλλαγές αν χρειάζονται.
• Ελέγξτε την εστίαση και το μέγεθος των διαφανειών και μετακινήστε το προβολικό (projector) μακριά από την οθόνη αν χρειάζεται να αυξήσετε το μέγεθος της εικόνας.
• Σταθείτε στη σωστή θέση σε σχέση με την οθόνη έτσι, ώστε να μην κρύβετε τη θέα.
• Βάλτε κάποιον να ελέγξει αν ακούγεστε από το πίσω μέρος της αίθουσας. Είναι χρήσιμο να το ελέγξετε ξανά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Προεδρείο
Μιλήστε στο πρoεδρείο της συνεδρίασης πριν ξεκινήσετε, για να διασφαλίσετε το αν θα σας συστήσουν ή αν θα συστηθείτε μόνοι σας. Θα πρέπει επίσης να συνεννοηθείτε για τον τρόπο με τον οποίο θα σας κάνουν νόημα, όταν θα έχετε πέντε λεπτά για να ολοκληρώσετε την παρουσίασή σας.

Η προφορική παρουσίαση
• Ξεκινήστε την παρουσίαση με τους στόχους και μιλάτε δυνατά και με αυτοπεποίθηση.
• Εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσετε με το ακροατήριο.

Μερικές συμβουλές
• Χρονομετρήστε το κείμενο. Αν αμφιβάλλετε, υπολογίστε λιγότερο χρόνο απ’ αυτόν που διαθέτετε.
• Γράψτε το κείμενό σας σε γραμματοσειρά 16pt ή γράψτε τα βασικά σημεία σε κάρτες. Μπορείτε να κρατάτε πιο εύκολα τις κάρτες, όταν είστε όρθιοι. Αναφέρετε τη δομή της εργασίας και συμπεριλάβετε σε κάθε καρτέλα ένα βασικό σημείο με μια σύντομη επιχειρηματολογία.

Ερωτήσεις και συζήτηση
Συζητείστε με το προεδρείο για το πώς θέλετε να γίνει η συζήτηση. Μπορεί να θέλετε να δεχτείτε αρκετές ερωτήσεις ή μόνο μία τη φορά.
• Μπορεί να έχετε ήδη στο μυαλό σας ορισμένα θέματα για συζήτηση, ώστε να καθοδηγήσετε το διάλογο ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας, συμπεριλαμβανομένων των αβεβαιοτήτων που ενδεχομένως έχετε και των σημείων που γνωρίζετε ότι χρειάζονται περαιτέρω ανάπτυξη και κριτική αποτίμηση από άλλους. Προσπαθήστε να αξιολογήσετε τη σχετικότητα των ερωτημάτων και των παρατηρήσεων του ακροατηρίου με τα ενδιαφέροντα και την παρουσίασή σας. Απαντήστε σ’ αυτό το πλαίσιο.
• Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με άτομα από το ακροατήριο που έχουν συμπληρωματικές ή/και ενδιαφέρουσες απόψεις για την εργασία σας.

η αφίσα μας

















στόχος του Συνεδρίου

Στόχος του Συνεδρίου είναι να ανακοινώσουν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι Δρ. σε φιλικό αλλά κριτικό ακαδημαϊκό κλίμα τις υπό εκπόνησιν ή τις ήδη περαιωμένες εργασίες τους. Γίνονται δεκτές και εργασίες περατωμένες από το 2007 και εξής (συμπεριλαμβανομένου και του 2007).

Θέλουμε να ασκηθούν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας στην παρουσίαση των επιστημονικών τους εργασιών σε ένα κλίμα δημιουργικής συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων, στο περιβάλλον του Πανεπιστημίου. Για το λόγο αυτόν η πλαισίωση του συνεδρίου από όλα τα μέλη ΔΕΠ του Τομέα θεωρείται απαραίτητη.

Το Συνέδριο μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι νυν μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες και όσοι άλλοι το επιθυμούν.

σημαντικές ημερομηνίες

Αρχές Μαίου ανακοινώνεται το συνέδριο και ζητούμε από όλους τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή με περίληψη (έχουμε δηλαδή κατά προσέγγισιν τον αριθμό των συμμετεχόντων)
την 15η Ιουνίου λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων
μέσα Σεπτεμβρίου οι σύνεδροι έχουν πάρει απάντηση για ενδεχόμενη βελτίωση της περίληψής τους

οργανωτική επιτροπή

Μάρω Δόικου, Επίκουρη Καθηγήτρια, τηλ. 2310 997312, e-mail: maro@edlit.auth.gr

Γιώργος Ζαρίφης, Λέκτορας, τηλ. 2310 997893, e-mail: gzarifis@edlit.auth.gr

Ελένη Χοντολίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, τηλ. 2310 997367, e-mail: hodol@edlit.auth.gr


Γραμματειακή υποστήριξη:
Ιωάννα Παζαρλόγλου
τηλ. επικοινωνίας: 2310 99 7328
e-mail: jopaz@edlit.auth.gr

οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες:
Ιωάννα Γιαννακοπούλου
Μαρία Κοντοβά

Kική Οκτσελόγλου
Μαρίνα Πατσίδου
Εύα Πολυβάκα

και ο μεταπτυχιακός φοιτητής:
Μένιος Τζιφόπουλος