Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

η παρουσίαση στο Συνέδριο

Οι οδηγίες αυτές έχουν στόχο να σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε την παρουσίασή σας για το συνέδριο έτσι, ώστε αυτή η συμμετοχή να αποτελέσει μια όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέρουσα, παραγωγική και ευχάριστη εμπειρία.

Μια καλή παρουσίαση δε θα βοηθήσει μόνο στο να αποκτήσει το ακροατήριό σας πρόσβαση στα ερευνητικά σας ενδιαφέροντα, αλλά θα τους δώσει επίσης τη δυνατότητα να σας παρέχουν μια δημιουργική κριτική ανατροφοδότηση και υποστηρικτικές παρατηρήσεις που θα αποτελέσουν σημαντικό όφελος στην εξέλιξη της εργασίας σας.

Το να κάνει κανείς μια παρουσίαση είναι μια αρκετά απαιτητική διαδικασία και απαιτεί προσεκτική προετοιμασία και αρκετή εξάσκηση, αλλά η ανταμοιβή τόσο για εσάς όσο και για το ακροατήριο είναι κάτι που αξίζει τον κόπο.

Για το συνέδριο του Τομέα θα έχετε 20 λεπτά για την ανακοίνωσή σας. Προτείνουμε να έχετε κάνει πρόβα τουλάχιστον μία φορά πριν την τελική παρουσίαση. Έχουν κατανεμηθεί 20 λεπτά για κάθε παρουσίαση, αλλά ο περισσότερος απ’ αυτόν το χρόνο ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί από τον επόμενο ομιλητή για τη διαδικασία έναρξης του Η/Υ.

Γράψτε τους βασικούς στόχους για την παρουσίαση και τα συμπεράσματα σε μία ή δύο προτάσεις. Αυτά θα είναι κυριότερα σημεία που επιθυμείτε να μεταδώσετε στο ακροατήριο. Αν είστε σαφείς ως προς αυτά τα σημεία, τότε το ακροατήριο θα πρέπει να τα έχει κατανοήσει ως το τέλος της παρουσίασης. Σκοπός σας είναι να επικοινωνήσετε ξεκάθαρα και αποτελεσματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε έχετε κατά νουν ότι είναι προτιμότερό να παρουσιάσετε λίγες και σαφείς πληροφορίες παρά πλήθος πληροφοριών που δεν μπορούν να αναπτυχθούν και να αναλυθούν στο διάστημα που διαθέτετε.


Προετοιμασία της εργασίας
Κάντε σχέδιο
Σκεφτείτε προσεκτικά τη δομή της εργασίας σας, ώστε να είναι σαφείς οι στόχοι, η μεθοδολογία και τα συμπεράσματα. Μια δοκιμασμένη και ασφαλής/καλή σχηματοποίηση είναι η εξής:

Εισαγωγή
Θα πρέπει να περιγράψετε τους στόχους της εργασίας που πρόκειται να παρουσιάσετε στη συνεδρίαση και να τους συσχετίσετε με θέσεις-κλειδιά άλλων εργασιών στο πεδίο. Μείνετε στα ουσιώδη. Συμπεριλάβετε μόνο βασικά θεωρητικά σημεία και εμπειρικές θέσεις στο πεδίο που σχετίζονται άμεσα με την παρουσίασή σας. Έπειτα, αναφέρετε τα ειδικότερα σημεία, την κεντρική θεματική και/ή τις υποθέσεις που θα συμπεριλάβετε στην παρουσίαση

Μεθοδολογία
Περιγράψτε σύντομα τη στρατηγική της έρευνας, το σχεδιασμό της, τη συλλογή δεδομένων και την ανάλυσή τους. Αν επιθυμείτε να συζητήσετε κάποιό ορισμένο σημείο της μεθοδολογίας που ακολουθήσατε στην έρευνά σας, οφείλετε να το αναφέρετε στην εισαγωγή.

Αποτελέσματα
Παρουσιάστε μόνο τα κυριότερα ευρήματα.

Συμπεράσματα
Εδώ περιοριστείτε σε ορισμένες δηλώσεις που εστιάζουν στα κυριότερα ευρήματα και τη συμβολή της μελέτης σας.

Slides, Overhead Projections, Powerpoint
Καλό θα ήταν να η παρουσίασή σας να συνοδεύεται από προβολή διαφανειών (πιθανόν θα χρειαστείτε τουλάχιστον τρεις διαφάνειες και όχι 50!!!) ή Powerpoint. Τα παραπάνω μπορούν να περιλαμβάνουν:
• τους στόχους της παρουσίασης
• τη δομή της παρουσίασης
• τα κυριότερα συμπεράσματα της παρουσίασης

Ορισμένες συμβουλές για το οπτικό υλικό
• Χρησιμοποιείτε έντονα γραφή (bold), με επάνω και κάτω πλαίσιο για το κείμενο.
• Χρησιμοποιείτε τα bullet points αντί για μεγάλες προτάσεις.
• Στοχεύετε σε μέγιστο αντίκτυπο με λίγες λέξεις. Ορισμένοι συστήνουν όχι περισσότερες από 42 λέξεις ανά διαφάνεια.
• Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ένα ή δύο γραφήματα, διαγράμματα, εικόνες κ.λπ., όπου αυτό είναι δυνατόν.
• Ελέγξτε την ορθογραφία σας! Τα ορθογραφικά και γραμματικά λάθη μπορεί να αποσπάσουν το ακροατήριο από το μήνυμα της παρουσίασης.
• Δώστε σε κάθε διαφάνεια έναν τίτλο.
• Αν το θεωρείτε σκόπιμο, φέρτε μαζί σας φυλλάδια με πιο λεπτομερές-αναλυτικό υλικό, το οποίο δε θα μπορέσετε να συμπεριλάβετε στην παρουσίαση.
• Χρησιμοποιήστε το Powerpoint μόνο αν έχετε καλή γνώση του προγράμματος αυτού. Θα πρέπει επίσης να έχετε κάνει εξάσκηση και να διασφαλίσετε ότι έχετε μαζί σας κατάλληλο και συμβατό εξοπλισμό.

Πρόβα
Κάντε πρόβα τουλάχιστον μία φορά, ώστε να ελέγξετε το χρόνο που χρειάζεστε και να εξοικειωθείτε με τη σειρά της παρουσίασης. Αυτό θα σας βοηθήσει επίσης να διασφαλίσετε την εξέλιξη της λογικής (της παρουσίασης).
• Όταν εξοικειωθείτε με την παρουσίαση θα πρέπει να επιδιώξετε να κάνετε την παρουσίαση χωρίς να διαβάζετε επακριβώς τις σημειώσεις σας ή τις διαφάνειες. Η οπτική επαφή με το ακροατήριο είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να διατηρηθεί η προσοχή και αμείωτο το ενδιαφέρον. Η διαφοροποίηση στο ρυθμό και την επιτόνηση επίσης βοηθάει.
• Μελετήστε προσεκτικά το χρόνο σας, σε ποιο σημείο πρέπει να είστε στα πέντε και στα δέκα λεπτά της παρουσίασης, ώστε να ολοκληρώσετε στα είκοσι λεπτά, που είναι ο χρόνος σας.
• Περιοριστείτε στο πλάνο σας και στο χρονικό περιθώριο που διαθέτετε.

Προετοιμασία του χώρου
Καλό θα ήταν να έχετε πρόσβαση στο χώρο πριν το συνέδριο, ώστε να εξοικειωθείτε με το περιβάλλον, να ελέγξετε αν ο εξοπλισμός σας λειτουργεί σωστά και να βεβαιωθείτε ότι τα χαρτιά και οι διαφάνειές σας βρίσκονται στη σωστή σειρά. Οργανώστε τα χαρτιά σας έτσι, ώστε να σας ικανοποιούν.

Μερικές συμβουλές
• Εξασκηθείτε στο να ανοιγοκλείνετε το projector/διαφανοσκόπιο (για διαφάνειες) ή τον υπολογιστή (για Powerpoint).
• Ελέγξτε το φωτισμό του χώρου, ώστε να είναι κατάλληλος για το projector/διαφανοσκόπιο ή τον υπολογιστή, κάντε προσαρμογές/αλλαγές αν χρειάζονται.
• Ελέγξτε την εστίαση και το μέγεθος των διαφανειών και μετακινήστε το προβολικό (projector) μακριά από την οθόνη αν χρειάζεται να αυξήσετε το μέγεθος της εικόνας.
• Σταθείτε στη σωστή θέση σε σχέση με την οθόνη έτσι, ώστε να μην κρύβετε τη θέα.
• Βάλτε κάποιον να ελέγξει αν ακούγεστε από το πίσω μέρος της αίθουσας. Είναι χρήσιμο να το ελέγξετε ξανά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Προεδρείο
Μιλήστε στο πρoεδρείο της συνεδρίασης πριν ξεκινήσετε, για να διασφαλίσετε το αν θα σας συστήσουν ή αν θα συστηθείτε μόνοι σας. Θα πρέπει επίσης να συνεννοηθείτε για τον τρόπο με τον οποίο θα σας κάνουν νόημα, όταν θα έχετε πέντε λεπτά για να ολοκληρώσετε την παρουσίασή σας.

Η προφορική παρουσίαση
• Ξεκινήστε την παρουσίαση με τους στόχους και μιλάτε δυνατά και με αυτοπεποίθηση.
• Εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσετε με το ακροατήριο.

Μερικές συμβουλές
• Χρονομετρήστε το κείμενο. Αν αμφιβάλλετε, υπολογίστε λιγότερο χρόνο απ’ αυτόν που διαθέτετε.
• Γράψτε το κείμενό σας σε γραμματοσειρά 16pt ή γράψτε τα βασικά σημεία σε κάρτες. Μπορείτε να κρατάτε πιο εύκολα τις κάρτες, όταν είστε όρθιοι. Αναφέρετε τη δομή της εργασίας και συμπεριλάβετε σε κάθε καρτέλα ένα βασικό σημείο με μια σύντομη επιχειρηματολογία.

Ερωτήσεις και συζήτηση
Συζητείστε με το προεδρείο για το πώς θέλετε να γίνει η συζήτηση. Μπορεί να θέλετε να δεχτείτε αρκετές ερωτήσεις ή μόνο μία τη φορά.
• Μπορεί να έχετε ήδη στο μυαλό σας ορισμένα θέματα για συζήτηση, ώστε να καθοδηγήσετε το διάλογο ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας, συμπεριλαμβανομένων των αβεβαιοτήτων που ενδεχομένως έχετε και των σημείων που γνωρίζετε ότι χρειάζονται περαιτέρω ανάπτυξη και κριτική αποτίμηση από άλλους. Προσπαθήστε να αξιολογήσετε τη σχετικότητα των ερωτημάτων και των παρατηρήσεων του ακροατηρίου με τα ενδιαφέροντα και την παρουσίασή σας. Απαντήστε σ’ αυτό το πλαίσιο.
• Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με άτομα από το ακροατήριο που έχουν συμπληρωματικές ή/και ενδιαφέρουσες απόψεις για την εργασία σας.